perjantai 14. lokakuuta 2016

Syysterveiset Riiasta

Tässä pieni tilannekatsaus missä mennään: Heinäkuun puolivälissä kävin Saken leikkauspöydällä hoidattamassa pitkään vaivanneen alavatsalihaksen repeämän pois päiväjärjestyksestä. Leikkaus onnistui hyvin, joskin alueelle tyypillistä kudosnesteen vuotoa kesti yllättävän pitkään. Se puolestaan viivästytti hieman kuntoutuksen aloittamista. Tämän vuoksi alku tuli otettua erittäin maltilla eikä loppuvuodelle ollut syytä edes harkita mitään kilpailullisia tavoitteita.

Ensimmäisen kävelylenkin pururadalla pääsin tekemään 2,5 viikkoa leikkauksesta, ja ensimmäiset juoksu-kävelylenkit tulivat ohjelmaan vasta kuukauden jälkeen. Päivittäisen juoksemisen aloitin syyskuun alusta, 7 viikkoa leikkauksen jälkeen. Edellisestä juosten tehdystä treeniviikosta ehti vierähtää peräti 3,5 kuukautta, ja sen kyllä huomasi: ahkerasta korvaavien harjoitusten teosta huolimatta lähtötaso uuteen kauteen oli huonompi kuin mitä se on ollut ehkä noin 15 vuoteen! Anaerobinen kynnys oli valahtanut vanhan aamulenkkivauhdin tasolle, ja paikat olivat pitkään hellänä aina jokaisesta uudesta ärsykkeestä, jota erehtyi tekemään. Näin ollen oli uudessa tilanteessa ristiriitaisen epämiellyttävää aloitella uutta harjoituskautta. Lopulta oli järkevintä toteuttaa ensimmäinen "harjoituskuukausi" totuttelun merkeissä: päiväohjelmaan vain lyhyttä lenkkiä ja sellaisia harjoituksia, jotka normaalisti omassa harjoitusohjelmassani olisivat varsin pienessä roolissa: perusvoimaa punttisalilla rinnallevedosta alkaen sekä paljon koordinaatioharjoittelua ja muuta kikkailua. Tämä vähensi sopivasti liiallista iskutusta jaloilta ja auttoi samalla palauttamaan jaloista hävinneet voimat sekä hermotuksen, joka oli tauon jäljiltä täysin pielessä.

Nyt treenejä on takana 1,5 kuukautta. Viikottaiset kilometrit pyörivät jo hyvästi satasen paremmalla puolella ja lihaksisto alkaa vähitellen kestää useamman tehoharjoituksen viikkoa kohti (4 minuutin vetoja maastossa, lyhyttä mäkeä sekä pitkää TV:tä). Tänä aikana aerobinen kynnys on parantunut  lähtötasosta mukavat 1,5min/km, noin 4 minuutin vauhtiin. Toki on tiedostettava, että jäljellä olevan 20 sekunnin höylääminen tulee olemaan kahta kovemman työn takana.

Myös opinnot ovat kesäloman jäljiltä jatkuneet Riiassa: 2-semesteri pyörähti käyntiin syyskuun alusta. Tähän asti mennyt mukavasti, ehkä jopa paremmin kuin viime keväänä. Viihtyvyyttä on paljolti edesauttanut kivempi lukujärjestys sekä osin myös asteittainen kotoutuminen uuteen maahan ja kulttuuriin. Syksyn lukujärjestys on ollut seuraavanlainen: maanantaisin kaksi käytännön harjoitusta: entsyymien sekoittelua biokemian labrassa aamulla klo 8:45 ja  kudosnäytetiirailua mikroskoopilla iltapäivän histologiassa klo 13:15. Tiistaisin ohjelmassa on ollut pari luentoa klo 10-13, sitten taukoa ja päivän päätteeksi genetiikan laskuharjoitukset klo 16:45. Keskiviikko on ollut viikon ainoa monsteripäivä: se on alkanut latviankielen tunnilla klo 9:45, iltapäivästä on ollut kaksi luentoa ja kaiken kukkuraksi anatomian (aivojen rakenne ja keskushermosto) harjoitus klo 17:30-19:45. Vastaavasti loppuviikko on ollut rento: torstaina fysiikan käytännönmittauksia aamukasista alkaen ja iltapäivästä viikon päättävä latvian harjoitus. Perjantait ovat siis tähän asti olleet vapaapäiviä (tai itsenäisen opiskelun päiviä tietty!), mutta nyt siihen tulee muutos, kun toinen osa pakollisesta filosofian kurssista alkaa. Pieni riippakivi, joka pitää jaksaa kantaa loppusemman ajan kaiken muun lukemisen keskellä. Lisäksi viime keväältä tutut latinan tunnit palaavat ohjelmaan vielä jossain vaiheessa loppuvuotta. Tähän asti on siis mennyt kivasti, mutta toisaalta kohta se hauskuus vasta mitataan, kun ensimmäiset välikokeet (2kpl/vko) väijyvät jo nurkan takana, tarkemmin sanottuna maanantaina...


Tyypillinen harjoitus histologiassa:
tunnista ja piirrä!



Harmaat aivosolut käytössä


4 kommenttia:

  1. Hyvin piirretty! Kiva kuulla susta viimein. Täällä satoi lunta tällä viikolla! t.serkku kotikaupungista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Täälläkin on viilennyt, mutta vielä on kuitenkin ihan siedettävää, kun kelit ovat pysyneet kuivina ja kirkkaina...

      Poista
  2. Jatka vain kuulumisten kirjoittelua. Tsemppiä opiskeluihin ja treeneihin!

    VastaaPoista