maanantai 4. elokuuta 2014

Kalevan Kisat Kuopio

Jokinen, Manninen, Lindahl, Vattulainen, Boström, Rotich, Nieminen,
Toivanen, Korir, Takala...
Terveisiä hohtavan kuumista Kalevan Kisoista! Hellettä riitti perinteen mukaisesti tämänkin vuoden kisoihin Väinölänniemellä. Omassa ohjelmassani oli perjantain 5000 m ja sunnuntain 10000 m - erittäin haastava yhdistelmä parin päivän palautuksella. 

Kuuma keli ja lyhyt palautumisaika huomioiden enimmät paukut oli järkevintä satsata ensimmäiseen lajiin vitoselle. Tilastoitakin katsottaessa oli selvää, että mikään muu kuin mitali ei tästä lajista kelpaisi. Kellot oli siis asetettu ennätysvauhtiin ja jos mennään kovempaa niin pysytään mitalikamppailussa niin pitkään kuin suinkin mahdollista. Kisa alkoi odotetusti Koririn ja Jokisen pitäessä hyvää vauhtia. Aina kolmeen tonniin asti olimme 2-3 sekuntia ennätysvauhtiani edellä. Itse nitkahdin mitalivauhdista 3,5 km:n kohdalla. Kärkikaksikko meni menojaan ja toinenkin kenialainen, Rotich suorastaan lensi heidän peräänsä. Viimeiset 5 kierrosta olivat itselleni todella vaikeita ja lähinnä oli keskityttävä pitämään jo aiemmin vauhdista tippuneet takanani. Maaliin selvisin siis neljäntenä, vaikka ajasta muodostuikin lopulta verrattain kehno. Vaikka keli illalla hieman ennen kello kahdeksaa tuntui varjossa jopa yllättävän hyvältä, radalle suoraan paahtanut aurinko ja etenkin korkea ilmankosteus (vrt. esim. alkukesä) alkoivat hidastaa kaikkien menoa loppumatkasta. Parhaiten keliä sietivät kenialaiset, jotka ottivat kaksoisvoiton ankarasti töitä tehneen Jokisen nenän edestä.

Sunnuntaipäivän kympille kelistä muodostui vielä piirun verran perjantai-iltaa pahempi. Selailin vanhojen Kalevan Kisa -kymppien tuloksia (mm. Kajaani 2010), ja laskeskelin maltillisen alun tuovan parhaan tuloksen. Ennakoin poikien lähtevän ennätysvauhtiin, josta olisi sitten hyvä poimia väsyneitä selkiä. Kisaa varten tein minimaalisen verkan ja yritin vain pysyä viileänä voimia kisaan säästellen. Kärkiporukka karkasi heti odotetusti ja itse lähdin pitämään suunniteltua 31 minuutin vauhtia yksinäni. Vauhti tuntui helpolta ja näin edessäpäin jo ensimmäisen kaverin putoavan kärkiletkasta ennen puolta matkaa. Yllätyksekseni kärki jatkoi lähes samaa yhtä kovaa kyytiä kuin alussakin. Kova suoritus! Itselläni puolestaan kuumuus alkoi salakalavasti jälleen puolimatkan jälkeen painaa tiheästä pesusieniviilentelystä huolimatta. Lopulta 7 kilometriin tultaessa jalat olivat täysin tyhjät energiasta, kiitos perjantain vitosen. Kärki varvasi kierroksella ja vielä minuakin hiljempaa aloittanut kolmen matkan ihmemies-Nummela tuli vikalla tonnilla ohi. Vikat 7 kiekkaa tulivat siis itkuraastolla kovasti hyytyen. 

Kympin yhdeksäs ja vitosen 4-sija eivät aiheuttaneet paljoa riemunkiljahduksia. Vaikka molemmat sijoitukset ovat urani parhaimmat Kalevan Kisoissa (viime vuonna 10:s), nälkä kasvaa syödessä. SM-mitalin voittaminen Kalevan Kisoista jäi näin ollen tulevien vuosien haasteeksi. Tiedän olevani ennätyskunnossa, mutta valitettavasti en hellekelissä vaan kykene parhaimpaani anaerobisen kynnyksen yli menevissä suorituksissa. Vaikka nyt tuntuu, että käteen jäi jälleen pelkkä luu ja kroppaan väsy,  syksylle riittää henkisesti vielä reilusti paukkuja, kunhan kelit tästä hieman viilenevät!

TULOKSET


VKO 30: Herkistelyä

MA
Ap: 8km+kuntopiiri
Ip: 14km
TI
Ap: 8km+5x100m
Ip: 11km+5x100m nurmella
KE
Ap: 8km+3x80m
Ip: 10km+6x100m nurmella
TO
Ap: 6km+5x80m + kuntopiiri
Ip: Radalla 5x1000m, pal. 3'/10': 2.57-2.45 + 3x200m, pal. 3': 28,5-27,7"
PE
Ap: 8km+3x100m
Ip: 16km+6x80m
LA
Ap: 23km
SU
Lepo

129km


VKO 31: Kisaviikko

MA
Ap: 6km+kuntopiiri
Ip: Radalla 3x400m 63-64", pal. 400m/10' + 5x100m nurmella
TI
Ap: 11km+6x80m
Ip: Hieronta
KE
Ap: 7km+3x100m + kuntopiiri
Ip: 11km+6x80m
TO
Ap: 4km
Ip: 7km+6x80m
PE
LA
Ip: 8km+5x80m

4 kommenttia:

 1. Perjantaina 5000:lla olisi tullut hopea ilman niitä "ei-suomalaisia"!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin hieman lisähaastettahan nämä nykysäännöt kieltämättä tuovat tavoiteltaessa sitä KK-mitalia...

   Poista
 2. saanko kysyä seurusteletko vai etsitkö yhä sitä oikeaa?:) entä onko siulla sisaruksia? olisi mukava kuulla vähän millanen henkilö olet muuten kuin että hemmetin kovaa ainaki juokset! mitä muuten urheilun ulkopuolella, opiskeletko jotain alaa vai oletko ns ammattijuoksija?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa kysyä, vaikka kirjoittelu onkin pysynyt urheiluaiheisena. Vielä ei ole tullut kellekään puolta valtakuntaa luvattua, eli kyllä mulle uskaltaa tulla juttelemaan... :)
   Tällä hetkellä toimin osa-aikaisena JKU:n kestävyysjuoksu- ja harrasteurheiluvastaavana. Valmennan erilaisia juoksu- ja harrasteryhmiä sekä olen järjestämässä lukemattomia JKU:n isännöimiä urheilun ja vapaa-ajan tapahtumia. Liukuva työaika mahdollistaa treenamisen melko hyvin, vaikka toisinaan työ onkin enemmän projektiluontoista... Jatkossa myös oman alan työt kiinnostaisivat, mutta tällä haavaa niitä ei Jyväskylässä ole tarjolla.

   Poista