sunnuntai 14. toukokuuta 2017

Lattelecom Riga Marathon 10km

Tänään Riiassa oli kirjaimellisesti hieno päivä: tyyntä, aurinkoista ja kevään korkeimmat lukemat mittarissa: +20. Suorassa auringon paisteessa tämä oli äkistään omaan makuun jopa liiankin kuuma kisaamiseen, mutta ei passaa valittaa superkylmän kevään jälkeen! :D

Kulunut viikko meni SM-maastoista palautellessa ja kouluhommia paiskiessa (keskiviikkona oli anatomiassa verisuonikoe). Tämän vuoden maratontapahtumassa päätin taktisesti juosta 10km. Ensinnäkin kymppi sopi puolikasta paremmin omaan ohjelmaan, koska siihen ehti nippa nappa palautua edellisviikonlopusta. Toisekseen Latvian terävin kärki kisasi samana päivänä maratonilla, joka oli tänä vuonna Latvian mestaruusmaraton, joten kympin voitto oli realistinen tavoite (maratonin paras latvialainen oli neljänneksi sijoittunut Valērijs Žolnerovičs 2:14-ajalla, jolla hän pääsee MM-Lontooseen. Kolmelle parhaalle latvialaiselle oli muuten tarjolla kohtalaisen kova summa kahisevaa, yhteensä 19,000€).

Kuten viime vuonnakin, kisa lähti terävästi liikkeelle. Ensimmäiset 4km reitistä ovat todella nopeita ennen isolle sillalle kiipeämistä. Johdin kisaa yhdessä paikallisen Dmitrijs Serjoginsin kanssa. 4km:n väliaika oli 11:57. Tämä oli itselleni ehkä aavistuksen liian kova alku, koska sillalla Serjogins alkoi repiä tasaisesti eroa. Sillan toisella puolella ramppi alas, loiva pitkä mäki ylös kääntöpaikalle ja takaisin. Tonnit tähän 3:11 ja 3:19 ja eroa kärkeen jo 10s. Jalat menivät tuossa kyydissä siis alta, kun voitontahto oli sen verran kova yllättävän kovassa tuttujen ja puolituttujen kannustuksessa. Takaisin vanhaan kaupunkiin rullatessa sain koottua itseni sen verran, että vika tonni mukulakiveä tuli 3:05. Paljon lopussa kiinni saanut kisassa kolmanneksi sijoittunut norjalainen jäi onneksi lopulta 12 sekuntia.

Vaikka tavoitteena ollut voitto jäi lopulta reilun puolen minuutin päähän, täytyy loppuaikaan 31:29 olla kuitenkin tyytyväinen: optimijuoksussa muutama sekunti olisi ollut otettavissa, mutta aika on joka tapauksessa uusi maantie-ennätykseni virallisella reitillä. Ennätyskunto ratakymppiä ja pitkästä aikaa alle 30 minuutin aikoja ajatellen alkaa olla siis hyppysissä. Harmittavasti ratakisat täällä Latviassa ovat omalta osaltani kuitenkin aika kortilla ennen (vasta) heinäkuussa loppuvaa lukukautta. Katsotaan miten kesän Kalevan Kisa -projektin kanssa käy. Maantietulokset kun eivät nykyään kelpaa näytöiksi kisoihin, ja ratatuloksia viime kesältä minulla ei ole.