tiistai 24. joulukuuta 2013

Vuoristorataa Tampereelta Addis Abebaan

Tie Tampereen Eliittikisoista tähän päivään on ollut pitkä kuten päivitysvälikin. Tampereen maaottelukatsastus meni penkin alle selän fasettilukon takia, eikä sen jälkeen juoksu vähän aikaan huvittanut. Kuitenkin parin-kolmen viikon ylimenokauden jälkeen intohimo juoksemiseen alkoi jälleen syttyä. Tavoitteiden saavuttainen ja itsensä ylittäminen tekevät tästä vaan niin hienoa puuhaa.

Treenit syyskuusta marraskuun loppuun sujuivat maltilla mutta pääosin kuin unelma. Toki treenimäärien suhteen on tultu paljon alaspäin Amerikan hulluista vuosista – tämä toki olosuhteiden pakosta: viime kausi meni paljolti takareisileikkauksesta toipuessa. Jalat eivät missään vaiheessa tottuneet sellaiseen treeniin, että sillä oltaisiin ennätyksiä hätyytelty pidemmillä matkoilla.

Nyt syksyllä panostimme siis leikkauksen jäljiltä heikkoihin osa-alueisiin eli vauhtikestävyyteen ja maksimivoimaan. Anaerobinenkynnys kehittyikin mukavasti lähelle parin vuoden takaista tasoa (Kankaanpään puolimaratonilla huonossa kelissä alle 71min, mattotestissä ennätysmillit 70). Voimatasot puolestaan alkoivat näyttää vielä paremmalta, vaikka sitä tehtiin vain kerran viikossa. Isot kilometrimäärät eivät vielä tulleet kuvaan (120km-170km), mutta sen sijaan keskityin yksittäisiin (mutta säännöllisiin) ylipitkiin harjoitteisiin: esim. 30-34km:n pitkät lenkit loppuun kiihdyttäen eivät tuntuneet enää missään (maratoonariainesta? ;) )

Marraskuun puolivälissä alkoi pilviä kasaantua, kun alapohje rupesi kiristelemään ja siinä tuntui kummaa paineen tuntua. Yritin hoitaa vaivaa hieronnalla ja tukisukkia pitämällä, mutta se ei ottanut laantuakseen. Viikon jälkeen päätin kerrankin reagoida nopeasti: magneettikuvista erittäin vähäisiä muutoksia löytyi  sääriluun takaa alakolmanneksesta (1. asteen rasitusosteopatia). Todella masentava tieto, kun saa kuulla harjoitustauosta vähintään vuodenvaihteeseen saakka. Toisaalta siihen osasi jotenkin heti varautua enkä päästänyt vammaa yhtään pahemmaksi. Tauosta on nyt lusittu tasan kuukausi. Joulun jälkeiseksi 4 viikoksi suunniteltu Etiopian harjoitusleiri (sekä TJ0-reissu palveluksen päättymisen kunniaksi!) oli jo varattu ja maksettu, joten senkään perumista en ole halunnut ajatella. Reissuun lähdetään vaikka alun joutuisi ottamaan rauhassa. Kunto kyllä nousee muutenkin lähes kolmen tonnin korkeudessa! Paikkana on Haile Gebrselassien harjoituskeskus Addis Abeban lähistöllä. Palataan asiaan reissun jälkeen. Hyvää ja rauhallista joulua ja onnea uudelle vuodelle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti