maanantai 15. helmikuuta 2016

Mitja Marató de Barcelona

Pakollinen poseeraus Sagrada Famílian edessä
Yhden yön reissu Barcelonan puolikkaalle on nyt heitetty. Matkaan pääsin lähtemään vasta lauantaiaamuna, koska perjantai oli vielä täysi koulupäivä eikä sitä voinut oikein missata. Lento meni Milanon kautta, jossa oli lyhyt koneenvaihto. Perille Barcelonaan ehdin vasta iltapäivästä, joten riensin suorilta taksilla hakemaan numeroa kisakeskuksesta. Hieman kirpaisi maksaa 40 euroa kyydistä, varsinkin kun on Riikassa nyt tottunut maksamaan yli 4 kertaa vähemmän.

Numero tuli saatua, ja kaikeksi onneksi onnistuin vielä puhumaan itseni eliittiryhmään. Tämän ansiosta sain jättää verryttelykamat lähtöviivalle ja astella eturiviin ME-nainen Florence Kiplagatin taakse. Valitettavasti en tajunnut heti kisakeskuksessa tarkistaa, että numeron mukana olisi varmasti hakaneulatkin. Hotellilla vasta avasin kirjekuoren löytäen sieltä vain yhden mokoman! Sama källi, joka muutama vuosi sitten aiheutti harmaita hiuksia Berliinissä: omia hakaneuloja ei tietysti sattunut mukaan, ja verryttelylenkin aikana käänsin koko korttelin liikkeet ympäri onnistuen löytämään vain yhden lisää. Sillä ei vielä numeroa kiinnitetty, joten ei auttanut muu kuin tehdä vielä yksi reissu kisakeskukseen, joka ei onneksi (tällä kertaa) ollut kaukana. Pakkaa siis aina mukaan omat hakaneulat, kun lähdet ulkomaille kisareissuun!

Sää Barcelonassa oli mahtavan aurinkoinen ja lämmin (20*C) viimeviikkojen sateiden jälkeen. Valitettavasti kisa-aamu sunnuntaina valkeni erittäin tuulisena - ihan tuli lukuisat Hollannin kisareissut mieleen. Alkuvauhtia ja aikatavoitetta oli siis pakko säätää kelin mukaan, vaikka ruotsalaiset kaverit ehdottivat liittymään samaan 64:30-vauhtiseen pääryhmään. Totesin tämän olevan järjetöntä, ja 66 minuuttiakin olisi tässä kelissä napakymppi. Uskoin Kiplagatin lähtevän taas jahtaamaan isolla jänisporukalla naisten ME:tä 65 minuutin pintaan. Siinä olisi hyvä tulla völjyyssä. Puolen kilometrin juoksemisen jälkeen kävi kuitenkin selväksi, että Kiplagat ei yrittäisikään tänään ennätystä. Päätin karata heiltä, mutta jäin kuitenkin parin muun juoksijan kanssa hieman väliinputoajiksi, sillä pääryhmä aloitti edessä niin kovaa. 

Ensimmäinen kymppi meni myötätuuleen, mutta tämä osuus oli sen verran nousuvoittoista, että maltilla oli pakko aloittaa. Kilometrien väliajat vaihtelivat 3:01-3:13:n välillä tuulen suunnasta ja mäkisyydestä riippuen. Kymppi oman kellon mukaan 31 tasan, virallisella pisteellä 31:24 toista sataa (!) metriä myöhemmin.

Tankkaus meni omalta osaltani nappiin: edellisillan pasta-bolognese tuplana ja konservatiivinen alkuvauhti takasivat energian riittävyyden lähes loppuun asti. Viiden kilometrin välein otin pelkkää vettä ja 17km:n kohdalla yhden sipaisun kofeiinigeeliä.

Viimeinen kymppi oli sitten laskuvoittoista, mutta kun siitä viimeiset kahdeksan kilometriä oli kovaan vastaiseen, vauhdin ylläpito alkoi olla työlästä viimeisellä vitosella. Onneksi katkenneita selkiä alkoi tulla jo puolimatkassa vastaan, joten näistä sai itselleen aina hetkellisen välitavoitteen.

Maaliin saavuin 26:ntena ajassa 66:40, joka on myös oma uusi ennätys 19 sekunnilla. Isoja riemunkiljahduksia se ei tuonut: aika ei ollut lähellekään 65:tä, mutta oli ikään kuin pieni torjuntavoitto Floridan pettymyksen jälkeen sekä muuton/juuri alkaneiden opiskelujen aiheuttaman stressin ohessa. Tyytyväinen täytyy siis olla.


Tasaisella reitillä, tyynessä kelissä ja tarkkaan optimoidulla reitillä (21,44km - GPS näytti yli 300 metriä ylimatkaa??) olisi mukava yrittää vielä kovaa aikaa, mutta jatkosuunnitelmat ovat vielä avoimena. Opiskelujen ehdoilla mennään siis jatkossa, mutta vahvasti harkinnassa ovat ainakin huhtikuinen SM-maantie ”kotikentällä” Jyväskylässä sekä toukokuinen Riga Lattelecom –maraton/puolimaraton. Riikan reitti menee nimittäin oman asuntoni ikkunan alta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti