maanantai 8. helmikuuta 2016

Muutoksen aika

Naplesin kisan starttiviivalta.
Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa!
Viime kuussa oli hieman lomaa, ja se tuli käytettyä pieneen piipahdukseen Floridassa, Gainesvillessä. Tarkoituksena oli yhdistää tähän reissuun erittäin nopea puolimaraton Naplesissa, missä tavoitteena oli EM-rajan, 65 minuutin alitus. Gainesvillessä puitteet olivat viimeisen päälle, ja fiilis olikin varsin luottavainen ennen kilpailua. Valitettavasti kisaa edeltävä yö muutti kaiken: heräsin yöllä klo 03 valmistautumaan klo 07 tapahtuvaan starttiin. Klo 04 alkoi ukkosrintama levittäytyä kaupungin ylle. Järjestäjiltä tuli viesti, että kisan alkamisajankohtaa siirrettäisiin tunnilla. Ensiksi näytti siltä, että pilvet vain menisivät ylitse ilman isompia sateita, mutta klo 05:30 alkoi yhtäkkiä sataa ja tuuli ujeltaa ihan järkyttävästi, ehkä arviolta 50 m/s. Tuoleja ja puita vain sinkoili ilmassa. Tätä itselleni ennennäkemätöntä tornadoa (?) kesti vain muutaman minuutin ajan, ja sitten keli alkoi vähitellen kirkastua. Tuntia myöhemmin kisapaikalla tuhojen laajuus alkoi paljastua. Reitille oli kaatunut lukemattomia puita ja alimmissa kohdissa vettä oli nilkkoihin asti. Kisa oli luonnollisesti peruttu. Harmitus oli kyllä suuri! Kohtalon ironiaa, että pari tuntia myrskyn jälkeen aurinko paistoi täydeltä terältä, mutta minkäs teet.

Reissun jälkeinen elämä onkin ollut sitten kiivasta muutoksen aikaa, nimittäin muutto Riikaan Latviaan lääketieteen opintojen perässä. Moni on kysynyt, että miksi? Miksi ei: lääkis oli tavoitteena jo ennen Jenkkeihin lähtöä. Riga Stradins Universityssä opiskelu tapahtuu englanniksi,  ja kun jenkkivuodet tarjosivat hyvän pohjan niin kasvattavana kokemuksena kuin myös kielitaidon osalta, niin olihan tämä tilaisuus käytettävä.

Yliopiston päärakennus
No miten homma on sitten lähtenyt käyntiin: ensimmäinen viikko opintoja on takana ja tähän asti kokemus on ollut pääosin positiivinen. Toki Jenkkien jälkeen siirtyminen Latviaan on ollut kulttuurisesti se toinen ääripää: monet asiat tapahtuvat yhä neuvostomaisen byrokraattisesti.  Sen sijaan opiskelijoiden keskuudessa on hyvin kansainvälinen tunnelma ja erittäin mukava meininki, mikä on yllättänyt positiivisesti. Lähes joka kolmas opiskelija RSU:ssa on ulkomaalainen (yli 50 maasta). Meidän oma ryhmä on kokonaan kansainvälinen: opiskelijoita on ainakin Ruotsista, Saksasta, Intiasta ja minun lisäkseni kaksi muuta suomalaista.

Opintojen suhteen vaikuttaisi olevan aikas tiukkaa: mitään HOPS:ia ei tunneta, vaan kaikki vetävät saman setin, ja läpi olisi päästävä, vaikka sitten löysässä hirressä: luentoja ja labroja on mm. anatomiasta, kemiasta, fysiikasta, latviankielestä, molekyylibiologiasta, lääketieteen historiasta ja histologiasta. Viikkorytmi ei ole mitenkään vakio vaan kursseja tulee ja menee, ja välillä on väliviikkoja joistakin aineista.  Mielenkiintoisinta tähän asti (ja samalla ehkä koko 1-semman vaikein aine) on ollut anatomian käytännön harjoitukset, jossa opettelemme oikeista luista kaikki mahdolliset luiden, lihasten ja jänteiden osat latinaksi. Ensimmäisellä kerralla vuorossa oli kaikki selkärangan nikamat….

Muita huomioita:

Sää. Pari viikkoa sitten tänne tullessa keli oli kieltämättä ihan hirveä: lunta oli enemmän kuin Suomessa ja kuntosalin matto tuli tutuksi. Pian tämän jälkeen säätilassa tapahtui täyskäännös, ja sen jälkeen kelit ovat olleet erittäin keväiset, kuin Suomen huhtikuussa: lämpöä 2-7 astetta ja kaikki lumet sulivat erittäin nopeasti. Kelpaa ainakin tällaiselle ulkoilmaihmiselle! :)

Asunto. Ensimmäisen viikon asuin hotelissa, mutta nyt on kämppäkin löytynyt. Mukava ja rauhallinen kaksio ihan keskustassa, naapurissa Suomen suurlähetystö, ettei koti-ikävä pääse ihan liiaksi yllättämään… :)

Hintataso. Kaikki on vähintään kolmanneksen edullisempaa kuin Suomessa. Joissain tuotteissa ja palveluissa ero saattaa olla moninkertainen.

Tuleva viikonloppu meneekin sitten Barcelonassa. Itselleni oli tärkeää löytää peruuntuneen Naplesin puolikkaan tilalle joku vaihtoehto, ja sunnuntaina juostava Mitja Marató de Barcelona näytti sopivan aikataulullisesti omaan ohjelmaan. Se kuinka paljon opiskeluiden ja muun elämänmuutoksen tuoma stressi tulee sitten vaikuttamaan lopputulokseen, jää nähtäväksi. Liikaa lopputuloksesta ei kannata stressata, koska päivän kuntoon ei voi nyt kauheasti enää vaikuttaa.

Uz redzēšanos! Palaillaan!

1 kommentti: