perjantai 17. marraskuuta 2017

Keep calm and pass the 4th semester


Kakkosvuoden toinen puolisko, eli 4-semma on edennyt jo (vai vasta?) marraskuulle. Lukukausi on mennyt pitkälti samoissa merkeissä kuin viime kevät: teorialtaan ei varsinaisesti vaikeampaa, mutta kiire on ollut jatkuvasti läsnä, mm. jokaviikkoisten viikkotestien muodossa. Testejä on ollut viikkoa kohden kolmesta neljään kappaletta. Välillä tuntuu, että käytettävissä olevat tunnit vuorokaudessa hupenevat samaa tahtia alati lyhenevän päivän kanssa. Syksyn teemana onkin ollut yrittää stressata mahdollisimman vähän, jotta henkinen jaksaminen riittäisi vuoden pimeimpään aikaan ja tammikuun loppukokeisiin.

Kevään vanhoista kursseista fysiologia ja mikrobiologia ovat jatkuneet myös tällä lukukaudella. Fysiologiassa olemme käyneet läpi mm. keuhkojen, ruoansulatuksen, munuaisten ja aivojen toimintaa teorian osalta ja käytännönharjoittein. Mikrobiologia on puolestaan jatkunut yleisimpien tartuntatautien tunnuspiirteiden, näytteenoton ja viljelyn opettelulla. Näistä molemmat tunnit osuvat aina maanantaille putkeen klo 13-18 - kaikkine testeineen; toisaalta tietää mitä tehdä koko edeltävän viikonlopun, mutta toisaalta maanantai-iltana on eräänlainen voittajafiilis siitä, että viikko on "melkein pulkassa". 

Uusina kursseina tänä syksynä ovat alkaneet patoaineet: patologia on jatkoa viime keväänä päättyneeseen histologian kurssiin ja patofysiologia puolestaan fysiologialle. Patologiassa tautien aiheuttama solutason "kaaos" tuo oman mausteensa näytteiden tunnistamiseen, mutta toisaalta staattisten kuvien analysointi on helpompaa verrattuna histologiassa totuttuihin kudosnäytteisiin mikroskoopin äärellä.

Histologian jatkona meillä alkoi myös vaikeahko embryologian kurssi, joka käsittelee alkion ja sikiön monimutkaista kehitystä. Kurssiin kuuluu myös käytännön osuus eli näytteiden tunnistusta mikroskoopilla sekä tutusti niiden työläs piirtäminen - eräs ominaispiirre täällä latvialaisessa systeemissä...

Saapa nähdä onko hymy vielä loppusemmasta yhtä herkässä
kuin tällä nauravalla napanuoralla embryologiassa... :D
Muista kursseista ohjelmassa on ollut kommunikaatiopsykologiaa sekä juuri alkanut kliinisen lääketieteen propeudeuttinen kurssi. Molemmat kurssit pidetään yliopiston sairaalassa, ja niiden tarkoituksena on lähinnä totuttaa 2-vuoden opiskelijoita sairaalaympäristöön ja lisätä harjoitusmielessä tehtyjä potilaskontakteja osastolla. Edellä mainittujen lisäksi otin tälle syksylle valinnaisaineena latviankielen, joka on tietysti aina hyödyksi...

Lukukausi on nyt puolivälissä, kun kaikista kursseista on ensimmäinen välikoekierros takana (mikrobiologiassa näitä on yhteensä peräti neljä!). Edessä on syksyn ainoa miniloma ennen joulua, kun ensi maanantai on ruhtinaallisesti vapaata Latvian itsenäisyyspäivän jälkimainingeissa. Siitä voikin sitten sujuvasti aloittaa oman joulukalenterin luukkujen aukomisen, kun joululoman alkuun on 24 päivää! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti