torstai 29. maaliskuuta 2018

Hyvää Pääsiäistä!

Kylmä ja luminen talvi on pikku hiljaa vaihtumassa kevääksi. Ensimmäistä kertaa Riian vuosieni aikana talvi oli useamman kuukauden mittainen: viimeiset lumet sulivat juuri parahiksi pääsiäislomille lähtiessäni. Myös kaupungin läpi halkovasta Daugava-joesta jäät lähtivät samoihin aikoihin. Vuodet eivät tosiaankaan ole veljiä keskenään: tasan vuosi sitten mittari näytti maalis-huhtikuun vaihteessa +18°C! Vastaavasti kotona Jyväskylässä on sen sijaan vielä täysi talvi: aamuisin mittari näyttää yhä 20 asteen pakkaslukemia ja lunta on vielä paikoin yli 100 cm - ennätyspaljon mitä muistan 15 vuoden ajalta.

Tulevia kirurgeja?
5-semmasta on nyt reilu kolmannes takana. Tämäkin lukukausi on pitänyt sisällään kiirettä  yllättävän paljon; siitä ovat pitäneet huolen 4-6 viikkotestiä viikkoa kohden, jotka pitää saada aina läpäistyä ennen varsinaista välikoetta. Lukujärjestys on ollut ihan mielenkiintoinen: puolet kursseista jatkuu koko kevään ja puolet vaihtuu lukukauden puolivälissä. Ohjelmassa on ollut kardiologiaa (sydänfilmien analysointia ja potilasauskultointia sydänosastolla), radiologiaa (röntgen-, magneetti- ja CT-kuvien analysointia), patoanatomiaa ja patofysiologiaa viime semman tapaan, reumatologiaa, farmakologiaa (loputtomien listojen ulkoaopettelua eri lääkeaineiden ryhmistä, toimintamekanismeista ja käyttötarkoituksista) sekä kirurgiaa (haavanhoidon teoriaa). Kirurgiassa ehkä mielenkiintoisinta on tähän asti ollut leikkaukseen osallistumisen mahdollisuus!

Kevään ja alkukesän kilpailukalenteri lienee jälleen viimevuotiseen tapaan lyhyt ja ytimekäs, mikäli opinnot antavat sen verran myöten: vuoden ensimmäinen rykäisy olisi parin viikon päästä 14.4. juostava SM-puolimaraton Vierumäellä. Vierumäelle lähden mielelläni, koska sieltä on hyviä muistoja neljän vuoden takaa, kun voitin urani ensimmäisen henkilökohtaisen SM-mitalin. Uuden harjoituskauden sain polkaistua käyntiin myöhään vasta marraskuussa pitkään SM-maratonin jälkeen vaivanneen lonkankoukistajavamman takia. Tämän jälkeenkin koulukiireet söivät treenimääriä aina tammikuulle asti. Vasta näin kevään korvalla tahti on vihdoin paavonurmimaisesti muuttunut juoksuksi. Katsotaan mihin se näillä rahkeilla riittää.

Seuraavat koitokset alustavassa kisakalenterissa olisivat toukokuun 6. päivä järjestettävät Perniön SM-maastot ja siitä kahden viikon palautuksella 20.5. tuttu Riga Marathonin kymppi. Lukukausi loppuu jälleen vasta heinäkuun alussa, mutta toivotaan, että ehdin siitä vielä kohtalaiseen iskuun koti-Kalevan Kisoihin 19.-22.7.

Helmikuinen Riika

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti