lauantai 14. huhtikuuta 2018

Mitaliputkelle jatkoa SM-maantieltä

Pääsiäisloman jälkeinen pariviikkoinen sujahti nopeasti kovassa kiireessä Riiassa: viime viikolla tein kirurgian kurssin päättäneen kokeen ja patoanatomian ensimmäisen osakokeen. Tämä viikko meni puolestaan tiukasti lukiessa torstain reumatautien tenttiin ja perjantaiaamun patofysiologian 1-kokeeseen. Siihen vielä tietysti päälle nivaska uusia lääkkeitä opeteltavaksi farmakologiaan. Farman jälkeen edessä oli pikainen siirtyminen lentokentälle, sieltä lento Helsinkiin ja autolla Vierumäelle SM-maanteille.

Yhä runsaiden lumimäärien vuoksi tämän vuoden kisareitti vaihtui viime tingassa lyhyempään 1,918km:n kierrokseen, jota siis kierrettiin tasan 11 kertaan. Reitti oli erittäin tasainen eikä kapeampikaan polun kiemurtelu rakennusten välissä yhtään haitannut näin pienellä juoksijamäärällä. Ilma oli ihanteellinen, kenties tämän kevään lämpimin: +13, aurinkoa ja melko tyyntä. Rapa tietysti lensi sulamisvesien takia, mutta se ei menoa haitannut.

Kisa lähti odotetunlaisesti liikkeelle ennakkosuosikki Järvenpään kovalla alkuvauhdilla. Mitalisijoista jäivät yhtä odotetusti kisaamaan minun lisäkseni Antti-Pekka Niinistö sekä Aki Nummela. Kisa eteni aika tasaisesti lähes sekunnilleen 6.10-6.15:n kierroksia. Neljästä kilsasta kymppiin itselle etenkin alkukaudesta tuttu riesa, pistos haittasi menoa. Samalla AP nykäisi 6km:n jälkeen eikä minulla ollut mitään saumaa seurata; piti vain yrittää välttää pistoksen paheneminen. Samalla Nummela alkoi jäädä takana tasaisesti. Vatsaoireet alkoivat helpottaa kympin jälkeen, mutta ero eteen oli jo n. 20 s ja saman verran taakse. Vielä kun kisan edetessä erot eivät muuksi muuttuneet, oli tänään jotenkin hirveän vaikea saada viritettyä itseään minkäänlaiseen loppukierrosten vaatimaan taisteluun. Edes yksi valmistava kisa pitkän talven aikana olisi varmasti ollut tarpeen, vaikka 10-12km:n pitkät kovat treenit ovat sinänsä sujuneet viime aikoina erittäin hyvin.

Kaikesta huolimatta perusjuoksu palkittiin tänään pronssilla, eli täytyy olla tyytyväinen mitaliputken jatkolle. Aika oli edellä mainituista syistä hieman alle odotusten: 68.16, 1.14 Jarkolle kärkeen, ja 28 s AP:lle hopeaan. Mitali oli AP:lle ensimmäinen yleisessä sarjassa; hyvä että saadaan vähän nuorempaa polvea mukaan kärkikahinoihin, sillä muuten koko top-10 oli varsin kokenutta kaartia... Jatketaan revanssimielellä 6.5. Perniön SM-maastoissa!