torstai 24. tammikuuta 2019

Exameista ECCC:hen

Uutta vuotta mennään vauhdilla täällä Riiassa. 6-semman exam-sessiokin alkaa olla jo loppusuoralla, ja näin ollen lääkistä on nyt käytynä sellaiset 49,9%. 

Joulukuun puolella viimeiset 1,5 viikkoa ennen lomia olivat raskas setti sisältäen neljä koetta:

- Kliinisen hoidon näyttökoe ja teoria: lääkkeiden sekoitus ja pistäminen, potilaan vitaalielintoimintojen mittaaminen, nenämahaletkun laitto ja virtsatiekatetrointi. 
- KNK-tautien exam.
- Latviankielen exam.
- Farmakologian vihoviimeinen välikoe PKV-lääkkeistä.

Olen erittäin tyytyväinen, että sain kokeet muun koulun ohessa puristettua alta pois. Näin sain viettää joulun pyhät rauhassa kotona rentoutuen ja akkuja lataillen.

Tammikuun ohjelmassa ennen exam-sessiota oli lähinnä harjoittelun päättäminen gastroenterologialla, jossa potilastyö osastolla tuli hyvin tutuksi. 

Loppukokeista takana ovat:

- Kardiologia: teoria ja perus sydänfilmien tunnistus: mm. eri eteiskammiokatkokset, haarakatkokset, sydäninfarktit, ektooppinen eteistakykardia ja kammiotahdistus.
- Genetiikka, joka jännitti ehkä eniten etukäteen: esseekysymyksiä mm. riippuvuuksien (epi)genetiikasta, perinnöllisistä kehitysvammaisuutta aiheuttavista oireyhtymistä ja rakenteellisista sydänvioista sekä näiden geneettisistä korrelaatioista.
- Kirurgia: kaksipäiväinen exam, jossa ekana teoria ja toisena käytäntö sisältäen kirurginen välineistö ja operointi, haavanhoito ja infektiot, verenvuoto ja verensiirrot. Koe meni varsin mukavasti, kun omalle kohdalle sattui kliininen keissi suoraan viime kesän töihin liittyen: komplisoituneen maksaresektiopotilaan diagnosointi ja hoito.

Jäljellä on enää farmakologian exam koko viime vuoden asioista; kenties se kaikista pahin rasti, mutta siihen alle on onneksi aikataulutettu reilusti n. 2 viikkoa "lomaa". Sinä aikana olisi tarkoituksena tarttua myös erääseen toiseen haasteeseen, nimittäin seurajoukkueiden EM-maastojuoksukilpailuihin. Kisat käydään 3.2. Portugalin Albufeirassa. Paikka on sama, missä olimme JKU:n porukalla mukana myös v. 2014.  Yhteensä JKU on osallistunut ECCC-maastoihin kuudesti, joista itse olen ollut mukana viitenä vuonna. Aina on ollut tiedossa ikimuistoinen reissu, alkuvuoden kohokohta, johon on pitänyt päästä mukaan, jos vain kynnelle olen kyennyt. Tämä vuosi on siinä mielessä historiallinen, että ensi kertaa mukana JKU:sta ovat sekä mies- että naisjoukkueet, puolustavina suomenmestareina. Oma kunto on hieman arvoitus: joululoma paikkasi hyvin kestävyysvajetta, mutta alkuvuosi on taas mennyt monta rautaa tulessa. Toivotaan, että hyvä vire löytyy koti-Suomesta ennen reissua.

Seuraavassa muutama muistelo aiemmista kisoista:
Bilbao (ESP) 2010: Lensin suoraan Jenkeistä Baskimaahan, missä tunnetusti sataa koko ajan. Edessä oli elämäni raskain maastokisa: loppuaika 36.04 kertoo kaiken, ujot 4 minuuttia kärkeen isojen poikien seurassa.

San Vittore Olona (ITA) 2011: Legendaarinen Cinque Mulini on jäänyt eniten mieleen kirjaimellisesti nimensä mukaisesta viiden myllyn läpi kulkevasta reitistään. Harteikkaimmat kaverit joutuivat tulemaan ovista ulos kylkimyyryä... :)

Castellon (ESP) 2013: 3 kuukautta takareisileikkauksen jälkeen kunto oli vielä pahasti vaiheessa (79:s), mutta oli mukava päästä fanikuvaan kisan voittajan Andrea Lallin kanssa.

Albufeira (POR) 2014: Kisojen aattona vielä nauratti. Ei kisakaan huonosti mennyt, vaikka kyyti oli kylmää. Jani ja Miika olivat kovassa lyönnissä. Silloista 32:22-aikaa lähdetään tänä vuonna jahtaamaan!

Guadalajara (ESP) 2015: Elämäni paras maastokisa. Viikko Etelä-Afrikan korkeanpaikan leirin jälkeen happi liikkui lihaksissa: 31. sija, vain 1:23 kärkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti